rolex replica indicates these overall appeal of sentimental charms .

Kışın içinizi ısıtacak 10 içecek

| |

SALEP
Üç ilden 4 adres

Zeynel Muhallebicisi: İstanbul’da pek çok şubesi bulunuyor. Salebin ana malzemesi olan orkide, Kastamonu’dan geliyor. İşletmecilerin deyişiyle “gerçek salep”. Hazırlanması yarım saat sürüyor, fakat sipariş ettiğinizde gecikmeden önünüze geliyor. Satışı sonbaharda başlıyor, nisana kadar devam ediyor. Fincanı 6 lira.
Beyoğlu Mado: Malzemesi Kahramanmaraş’tan geliyor, içinde nişasta veya kıvam artırıcı bulunmuyor. Çikolata ve espressolu çeşitleri var. İsteğe göre içine toz fıstık, toz ceviz ve dondurma da atılıyor. Sade salebin fincanı 5 lira.
Adana Marpop: Tüm ürünlerde, daha lezzetli olduğu düşünüldüğü için keçi sütü kullanılıyor. Salebin tam 17 çeşidi var. Sade salebin fincanı 5, aromalıların 5.50 lira.
İzmir’deki Ömer Ağa Çay Bahçesi’nin salebi de çok meşhur. Tarçın ve zencefille hazırlanıyor. Fincanı 4 lira. Zeynel: (216) 411 45 86, Mado: (212) 244 17 81, Ömer Ağa: (232) 421 15 01

SICAK ÇİKOLATA
Belçika çikolatası sütte eriyince

İstanbul Taksim’deki Gezi Pastanesi, el imalatı çikolataları ve sıcak çikolatası ile ünlü. İçeceğin hammaddesi, Belçika’dan alınan kuverter. Sıcak çikolata, kalıp halindeki kuverterin rendelenmesi ve sütle kaynatılıp, yoğunlaştırılmasıyla hazırlanıyor. Kakao oranı yüzde 70. Eğer istenirse çeşitli aromalarla tatlandırılıyor. Tarçınlı, naneli, karamelli seçenekleri var. Yazın aynı ürün buzla frozen şeklinde servis ediliyor. Sade sıcak çikolatalar 7-8 lira arasında. Aromalıların fiyatı ise 8 lira. Tel: (212) 292 53 53

ÇAY
Harmanlamak önemli

Çay, milli içeceğimiz, her yerde bulmak mümkün. Ama mükemmel çay keyfi için İstanbul’da Bebek Kahve, Rumelihisarı Kale Kafe, Moda Kemal’in Yeri, İzmir Alsancak’ta Reyhan Pastanesi ile Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’ndaki esnaf kahvesini öneriyoruz. Bebek Kahve 4 çeşit çayı harmanlıyor, 120 derecede kaynatıyor. Büyük fincanda 3, ince bellide 1.5 lira. Reyhan Pastanesi’nin çayı uzun yıllardan beri aynı yerden alınıyor, harmanlanarak hazırlanıyor. Bergamot aromalısı var. Fincan fiyatı 4.75 lira. Bebek Kahve: (212) 257 54 02, Kale Kafe: (212) 265 00 97, Kemal’in Yeri: (216) 336 03 94, Reyhan Pastanesi: (232) 422 28 02

IHLAMUR
Yanında kurabiye ile

Ihlamur hem lezzetli bir içecek hem de kışın şifalı bir ilaç. Soğuk algınlığı hisseden herkesin ilk aklına gelen şey. Poşet çaylar çıktığından beri, demlenmişini bulmak zor. Teşvikiye Reasürans Çarşısı’ndaki Aşşk Kafe, bu az sayıdaki yerlerden biri. Özel olarak demleniyor, ısıtılmış cam kupa içinde bekletildikten birkaç dakika sonra servisi yapılıyor. Yanında bademli kurabiye ve limon geliyor. Bardağı 7 lira. Tel: (212) 231 91 72

SICAK ŞARAP
Reçetesi önemli

İşte ilk yudumda insanın içini ısıtan bir başka içecek. İstanbul Taksim’deki Zencefil Restoran; Kabuk tarçın, karanfil, yenibahar, biraz kızamıkşekeriyle biraz portakal suyunu kırmızı şarapla ısıtıyorlar. Toprak kupalarda bir dilim portakalla servis ediyorlar. Kupası 9 lira. Kupayla birlikte sıcak şarap karışımı isteyenler için paket olarak da satılıyor, onun fiyatı 15 lira. Asmalımescit’teki La Brisse; Reçetesinde tarçın, karanfil, elma kabuğu, portakal kabuğu ve mekâna özel birkaç ilave var. Sıcak şarabın başında bir hostes bulunuyor, servisi de o yapıyor. Zencefil: (212) 243 82 34, La Brisse: (212) 244 48 46.

BİTKİ ÇAYI
Soğuk algınlığına iyi gelir

Kışın bazı mekânlar, şifalı otlardan harmanlanmış bitki çayları servis ediyorlar. Bunlara mönüde genellikle kış çayı deniyor. Bebek Baronette Kitchenette’in özel çayı mesela. Fiyatı 7 lira. Yanında iki dilim limon, elma ve portakalla beraber ikram ediliyor. Ortaköy Banyan Restoran’ın bitki çaylarını da deneyebilirsiniz. Fiyatları 8 lira. Ankara’daki The House Cafe; Kış çayının içinde lime, nane, zencefil sosu, zencefil, limon, bal, karabiber, chai çayı bulunuyor. Kulplu cam bardağın içinde, yıldız elma, portakal dilimleri ve lime ile sunuluyor. Fiyatı 7 lira. Kitchenette: (212) 287 11 61, Banyan: (212) 219 60 11, House Cafe: (312) 446 46 88 .

TODDY
Bir İskoç geleneği

Holiday Inn İstanbul Airport otelinin Starlight barında, Gürhan Ağkoç tarafından hazırlanan hot brick toddy favorisi. Hot toddy’ler sıcak, içimizi ısıtan içkiler demek. Orijinali İskoçya’ya dayanıyor. Alkollü veya alkolsüz hazırlanabiliyor. Groglar ve tereyağlı toddy’ler, bu sıcak içeceklerin alt grubunu oluşturuyor. Toddy’nin yapımı için viski, sıcak çay, tarçın, karanfil, biraz nane ve limon, son olarak biraz şeker şurubu gerekiyor.
Yazın içilmiyor. Fiyatı 21 lira. Tel: (212) 604 15 00.

BOZA
Vitamin deposu

Kış demek boza demek, akşam olunca sokaktan geçen bozacı demek. Akla gelen ilk adres de elbette İstanbul Vefa Bozacısı. Markaya adını veren semtte bulunuyor. Sadık Vefa, dördüncü nesil torun olarak bu işi sürdürüyor. 135 yıldır aynı yerdeler. Lezzetinin sırrı, yapımında kullanılan kumdarısının irmiğinde. Bozanın içindeki nişasta da farklı. Vefa Bozası içinde A, E ve B vitaminlerinin dört türünü barındırıyor. Cam bardakta içiliyor, üzerine tarçın, sarı leblebi konuluyor. Bir bardağı iki lira. Paket olarak marketlerde de bulabilirsiniz. Tel: (212) 519 49 22

TÜRK KAHVESİ
Köpüğü dillere destan

Mandabatmaz, Taksim’den Tünel’e giderken, İstiklal Caddesi’nin sağ tarafındaki aralıklardan birinde, Olivia Geçidi’nde bulunuyor. Türk kahvesiyle meşhur. Kahveye ününü kazandıran, kıvamı ve bol köpüğü. Zaten mekânın adı da “Kahvesinin köpüğü o kadar fazla ki, üzerinde manda bile batmaz” esprisine dayanıyor. Ünlülerin de tercih ettiği mekânda Türk kahvesi suyla birlikte servis ediliyor. Fiyatı 2.50 lira.

CAPPUCINO
Dünya standartlarında

İyi bir cappucino içmek için artık Türkiye’de pek çok adres var. Ankara, Filistin Caddesi’ndeki Kuki Plus; Karamelli cappucino’su, espresso ve kıvamlı sütten yapılıyor. Üzerinde 2-2.5 cm kadar kıvamlı köpük oluyor. Köpüğe karamel aroması ve karamel sosla şekil veriliyor. 2 tane çikolatayla servis ediliyor. Dünya standartlarına uygun olarak, 260 gr ve 71 derece sıcaklıkta servis ediliyor. Barista şefi Ömer Özmen, cappucino’nun mönünün en çok tercih edilen içeceği olduğunu söylüyor. Bir fincanı 7 lira. Tel: (312) 427 14 00.

Yoruma kapalı