rolex replica indicates these overall appeal of sentimental charms .

44. İstanbul Müzik Festivali 01–24 Haziran 2016

| |

İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NİN TEMASI SHAKESPEARE’İN “EĞER MÜZİK AŞKIN GIDASIYSA, DURMADAN ÇALINIZ” DİZELERİNDEN İLHAM ALIYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl ilk kez E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek 44. İstanbul Müzik Festivali, 1-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunacak. Festivalin bu yılki programı 3 Şubat tarihinde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

44. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, 3 Şubat Çarşamba sabahı İKSV resmi konaklama sponsoru Martı Istanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ve festival sponsoru Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuşmasında bu yılki festivalin teması ve programına dair bilgi verdi. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılacak Müzik Rotası ve geçen yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri’nin müzikseverlere ulaştırılacağını açıkladı.

Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Festivalimiz kapsamında yine ilk günden bu yana benimsediğimiz klasik müzik kültürünün, sevgisinin ve beğenisinin yaygınlaştırılması hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hafta sonları, ücretsiz olarak gerçekleştirilen açık hava konserlerini sürdürüyoruz. Bu konserlerle festivalin yine daha geniş bir kitleye ulaşacağına inanıyoruz…

44. İstanbul Müzik Festivali, E.C.A. Presdöküm Sanayi’nin sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında kendileriyle işbirliğimizi yeni bir boyuta taşımaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Birlikte çok başarılı bir festivale imza atacağımıza inanıyor ve kendilerine destekleri için gönülden teşekkür ediyoruz,” dedi.

Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ise konuşmasında “Elginkan Holding Şirketleri’nden E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. olarak sponsorluktan beklediğimiz hedef, ülkemizde ve dünyada barışı sağlayacak olan en önemli faktörün, ortak dil olan müziğin birleştirici özelliğidir. Kültür ile, sanat ile, özellikle müzik ile birleşen insanlar ve toplumlar, asla birbirlerine düşman olmazlar, barışın öncülüğünü yaparlar. Bu sayede ülkelerin üretim kapasiteleri ve milli gelirleri artar,” dedi.

44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields’i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni’nin de bulunduğu 600′e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekânı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi’nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.

Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Güney Kampüs, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall İstanbul bu yıl festivale ev sahipliği yapacak diğer konser mekânları olacak.

Festivalin Teması: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”
2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali bu yıl Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel konserlerle anıyor.

Kökleri Stratford-upon-Avon’da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul’un seslendireceği, Mendelssohn’un Shakespeare’in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için bestelediği eserde, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu Tilbe Saran da oyundan bölümler canlandıracak. 3 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen ise Mendelssohn’un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu’nu yorumlayacak.

Festivalin temasından esinlenen bir diğer konser, temayla aynı adı taşıyor: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”. Ünlü piyanist Alexei Volodin’in güçlü tekniği ve hassas yorumu ile Mert Fırat ve Tilbe Saran’ın güçlü oyunculuğunu müzikseverlerle buluşturacak konser, 10 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde gerçekleştirilecek. Shakespeare’in birçok besteciye ilham kaynağı olan karakterleri Romeo ve Juliet’in ölümsüz aşkıyla açılacak olan gece, yine yazarın Mendelssohn tarafından müziğe uyarlanmış Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Medtner’in Kral Lear’dan esinlenerek bestelediği masalı, Türk tiyatrosunun usta isimleri Tilbe Saran ile genç kuşağın en yetenekli oyuncularından Mert Fırat Shakespeare’in oyunlarından canlandıracakları sahnelerle sunulacak.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülleri
44. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’ne Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran layık görüldü. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde ders vermeye devam eden Baran’ın öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler yer alıyor. Piyano için yaptığı besteler konservatuvar müfredatlarının bir parçası haline gelen Baran’a ödülü, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreninde takdim edilecek.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek. Dünyanın önde gelen festivallerinde ve salonlarında konserler veren, sayısız albüme imza atmış, çeşitli Gramophone ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi Perahia ödülünü, dünyanın önde gelen oda orkestralarından Academy of St Martin in the Fields ile 6 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konserden önce alacak.

Festivalin eser siparişi, bir usta ve üç genci bir araya getiriyor
Altı yıldır bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da Özkan Manav’a verdiği eser siparişinin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Festivalin Festival Buluşmaları serisinde Güher-Süher Pekinel’in ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesi kapsamında desteklediği, genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyen, kemancı Veriko Tchumburidze, viyolacı Dorukhan Doruk ve piyanist Yunus Tuncalı’dan oluşan Trio Arte ile ünlü viyolacı Gérard Caussé’yi özel bir konserde buluşturacak. 15 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde yapılacak konserde Trio Arte, Özkan Manav’ın yeni bestesi Ludus Modalis’in dünya prömiyerini gerçekleştirilecek.

Festivalde tarihi mekânlar arasında müzikal bir gezi: Müzik Rotası
Eşsiz konserlerle bugüne kadar izleyicilerini unutulmayacak müzik yolculuklarına çıkarmış olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl programında Müzik Rotası başlıklı yeni bir etkinliğe yer veriyor. Beyoğlu’nun tarihi mekânlarında gerçekleştirilecek konserler, Balıkpazarı’ndaki Üç Horan Kilisesi’nden başlayarak sırasıyla Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi, Hollanda Konsolosluğu’ndaki en eski yapı olan 1711 tarihli Şapel ve Kırım Anglikan Kilisesi’nden oluşan rotayı takip edecek. Genç müzisyenlerin müzikseverlerle buluşacağı Müzik Rotası, festivalin ilk haftasonu olan 4 Haziran Cumartesi günü 11.00 ve 12.00 olmak üzere iki seans halinde gerçekleştirilecek.

İdil Biret ile piyano maratonu
Festival, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş ve bu yıl 75. yaşını kutlayan çağımızın büyük virtüözü İdil Biret ile piyano maratonunu müzikseverlere sunacak. 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde yapılacak konserlerde, İdil Biret, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile sanatseverlerin karşısında olacak.

Festivalde Yaşar Kemal’in Deniz Küstü romanından bir uyarlama
44. İstanbul Müzik Festivali, usta yazar Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nün dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Deniz Küstü, İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri, Simon Jones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak.

Festivalde çocuklar için müzikal: Cadı ile Maestro
44. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl programında çocuklara özel bir projeye yer veriyor. Çocukları bir masalın içinde sihirli bir müzik yolculuğuna çıkaracak projede, ünlü İngiliz şef Howard Griffiths, halen Genel Müzik Direktörlüğünü yürüttüğü Brandenburg Devlet Orkestrası ile birlikte, metnini kendisinin yazdığı, müzikleri Fabian Künzli’ye ait olan Cadı ile Maestro masalında klasik müziği eğlenceli bir dille sunacak. Oynadığı filmler ve dizilerle pek çok kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan ünlü tiyatrocu Bergüzar Korel’in anlatımıyla hayat bulacak proje, 12 Haziran’da Uniq Hall İstanbul’da iki seans halinde gerçekleştirilecek.

Bahçelere yayılan festival konserleri
44. İstanbul Müzik Festivali, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nın koruluğu, Fransız Sarayı Bahçesi ve Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde müzikseverleri farklı konserlerde ağırlayacak.

Isabelle van Keulen, her biri kuşağının önde gelen icracılarından olan bandeneoncu Christian Gerber, kontrbasçı Rüdiger Ludwig ve piyanist Ulrike Payer ile 2011 yılında oluşturduğu topluluğuyla birlikte, Astor Piazzolla’nın geleneksel tango melodileri ile klasik müzik formlarını ve caz unsurlarını ustaca sentezleyerek yarattığı Nuevo Tango’yu seslendirecek. 20. yüzyılın modern ve hızlı dünyasına tekrar romantik bir soluk getiren Nuevo Tango, 16 Haziran’da Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nın koruluğundan Arjantin sokaklarına bir kapı açacak.

Festival, Tekfen Filarmoni Orkestrası ile birlikte klasik müziği ay ışığı altında açık havaya taşıdığı yeni bir seri başlatıyor. 19 Haziran akşamı dolunayın aydınlattığı bir gecede Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nün yeşillikleri içinde gerçekleşecek Dolunaya Şarkılar başlıklı konserin solistleri soprano Teona Dvali ve tenor Andrej Dunaev Dvořák olacak. Dvořák’ın popüler Aya Şarkı aryasından Puccini’nin şefkatli O mio babbino caro’suna uzanan bir seçki seslendirirken Özbekistanlı şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası Carmen Süitleri’ni de yorumlayacak.

44. İstanbul Müzik Festivali, 20. yüzyılın en güzel aşk şarkılarını yorumlayan Fransa’nın ikonik sesi, Edith Piaf’ı özel bir konserle anıyor. Klasik müzikten caza uzanan besteci kimliğiyle günümüzün en büyük akordeoncularından Richard Galliano ve caz gitaristi Sylvain Luc, Piaf’ın 2015’teki 100. doğum yılı onuruna unutulmaz şansonlarını tekrar yorumladığı bu özel proje ile 22 Haziran’da Fransız Sarayı Bahçesi’nde olacak.

Festivalin yabancı yerleşik orkestrası Varşova Filarmoni Orkestrası iki ayrı konserle festivalde
44. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni Orkestrası, 17 ve 18 Haziran’da İş Sanat Konser Salonu’nda iki gece üst üste İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Beş kıtada 140’a yakın turne gerçekleştirmiş, 50’den fazla albüm içeren diskografisiyle Grammy dâhil pek çok ödül sahibi Varşova Filarmoni Orkestrası’nın vereceği ilk konserin solisti günümüz klasik müzik dünyasında heyecan uyandıran piyanistlerden Herbert Schuch olacak. Konserde son yılların en önemli müzikal keşfi Polonyalı besteci Weinberg’in 4. Senfonisi’nin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Jacek Kaspszyk yönetimindeki Varşova Filarmoni Orkestrası ikinci konserinde ise, yıldız viyolonselci Gautier Capuçon ile 19. yüzyıl Avrupa’sının büyük bestecilerinin sevilen eserlerini seslendirirken Shakespeare’den ilham almış iki başyapıtla festival temasına gönderme yapacak.

İstanbul Müzik Festivali destekçileri
44. İstanbul Müzik Festivali, Festival Sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş.’nin yanı sıra pek çok gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleştiriliyor. Gösteri sponsorları arasında Mercedes-Benz Türk AŞ, Türkiye İş Bankası, SEREL, Borusan Holding, TSKB, Tekfen Vakfı, ENKA Vakfı, Işıklar Holding, MMK Metalurji, Bell Holding, Organik Holding, bluechip Creative Events, Berrin Erengül, Çiltuğ AŞ, Eva Barlas, Galip Kaynar ve Nahide Koral yer alıyor. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ise İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestra sponsorluğunu üstleniyor.

44. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TC Beyoğlu Kaymakamlığı ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da destekleniyor.

Festival ayrıca Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Fransa Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, Boğaziçi Üniversitesi, British Council, Culture.pl, European Research Council, Etor Charity Foundation, Urs Grunder, Goethe İnstitut, Hollanda Başkonsolosluğu, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, İş Sanat, Kadıköy Belediyesi, Kırım Anglikan Kilisesi, Meryem Ana (Panayia Isodion) Kilisesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Sent Antuan Alt Kilisesi, Süreyya Operası, Türk Hava Yolları, Uniq Hall İstanbul, Üç Horan Kilisesi işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İKSV’nin tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel ve Servis Sponsorları Zurich Sigorta ile Memorial Sağlık Grubu ve Şehir İçi Ulaşımına Antonina Turizm destek veriyor.

44. İstanbul Müzik Festivali’nin tanıtım kampanyası Alametifarika tarafından hazırlandı.

Festival Biletleri
44. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletleri 13 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren:
•Biletix satış noktaları,
•Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),
•Biletix web sitesi (www.biletix.com),
•Ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 14 Şubat hariç Pazar günleri kapalıdır.)

Biletler festival süresince Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25′e varan özel indirimlerden yararlanabilecekler. Siyah ve Beyaz Lale üyeleri biletlerini 8-9 Şubat, Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri ise 10-12 Şubat arası öncelikli olarak alabilecekler.

Festivalin 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da yapılacak.

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da festival konserlerini ücretsiz izleyecek
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. Öğrencilerin katılmak istedikleri konserden 1 gün önce rezervasyon@iksv.org adresine isim, soyisim, öğrenci belgelerini mail atarak rezervasyon onayı almaları gerekiyor. Rezervasyonlar kapasite müsaitliği doğrultusunda onaylanacaktır.

44. İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Yoruma kapalı